İBB Atatürk Kitaplığı Elektronik Kaynaklar

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı (Taksim),  İstanbul   2013  ISBN:

Dil: Osmanlı Türkçesi  Türü: Veri Tabanı  Alt türü: Tarih

Dış bağlantı: http://katalog.ibb.gov.tr/Yordamvt.htm

Bu eseri üyemiz mkcln temin etmiştir. Kaynağına ulaşmak için tıklayınız
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi ile basılmış 40 bin nadir eser, dijital ortama aktarıldı. Elyazması eserlere, ‘katalog.ibb.gov.tr’ internet adresinden ücretsiz ulaşılabilecek.

Bilgi notu:

40 bin nadir eser artık dijital ortamda

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi ile basılmış 40 bin nadir eser, dijital ortama aktarıldı. Elyazması eserlere, ‘katalog.ibb.gov.tr’ internet adresinden ücretsiz ulaşılabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yazma eserlere ulaşmak isteyip de mekân ve zaman engeline takılan araştırmacılar için yeni bir projeyi hayata geçirdi. Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı Atatürk Kitaplığı’nda bulunan Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi ile basılmış 40 bin nadir eser, dijital ortama aktarılarak araştırmacıların hizmetine sunuldu. Eserlerin kataloglanması, dijital ortama aktarılması ve hizmete sunulması, hazırlıkları 12 ay süren proje ile basılı kültürel mirasın korunması, erişiminin kolaylaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Kitapların yıpranmasının da önüne geçecek bu projenin ilk adımları 1998 yılında atılmış. İlk olarak, Atatürk Kitaplığı süreli yayınlar koleksiyonunda bulunan gazete ve dergilerin dijital ortama aktarılmasına başlanmış ve 2004 yılında teknik imkanların da güçlendirilmesiyle bu çalışmalar hız kazanmış. Böylece kütüphane koleksiyonunda bulunan Osmanlı dönemine ait süreli yayın, albüm, kartpostal, yazma ve gravürlerden oluşan 11 bin 500 görüntü okuyucuya sunulmuş.

Bir yıl önce hayata geçirilen ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın da desteğiyle gerçekleşen proje ile elyazması tarihi eserler kullanıma açılmış oldu. Proje kapsamında taranarak internet ortamına aktarılan en eski eser Orhan Gazi dönemine ait, 1324 yılında basılmış Osmanlı’nın yazılı ilk belgelerinden Mekece Vakfiyesi. Bunun dışında, Avrupa’da basılmış ilk kitaplardan olan İbni Sina’nın 1593 tarihli el-Kanun fi’t-Tıb, 1594 yılında Roma’da basılmış Nasırüddin et-Tusi’nin Kitab-ı Tahrir-i Usûl-i Oklides’i ve Osmanlı-Türk matbaalarında basılmış ilk eser, 31 Ocak 1729 tarihli Vankulu Lugatı da bulunuyor.

‘GEÇMİŞİN SANDIĞINI ARALADIK’

Proje Koordinatörü Selçuk Aydın, Atatürk Kitaplığı’ndaki nadir eserlerin birçoğunun sadece bu kütüphanede bulunduğunu belirtiyor. Proje sayesinde, bilinmeyen birçok yazar ve bilim insanı da tanınır hale gelebilecek Aydın’a göre: “Mesela bir okurumuz Şükufe Nihal Hanım’ın Osmanlıca kitaplarını çevirerek onları yeniden piyasaya sundu. Böylece onunla ilgili kitaplar, makaleler gibi birçok yan ürün de yayımlandı.” Aydın, nadir eser sayılan bu kitaplar arasında şiir, roman gibi edebi türlerin yanında, bilimsel kitaplar, ders kitapları, eğitim tarihi ve savaşları anlatan kitaplar olduğuna değiniyor ve bilinmezlik zırhı içinde bulunan bu kitapları, depolarda okuyucusunu beklemekten kurtardıklarını söylüyor: “Geçmişin sandığını araladık ve onları bilinir ve görünür hale getirdik!”

Atatürk Kitaplığı, bünyesinde yaklaşık 350 bin adet eser bulunduran geniş bir kütüphane. Bu kitaplardan 5 bini yazma, 70 bini basılmış olmak üzere 75 bini de nadir eser. 3 bin 500 Arapça, 500 Farsça, 36 bin Osmanlıca eser taranarak okurların istifadesine sunuldu. Yakın zamanda da Latin harfli 30 bin nadir kitap, araştırmacıların hizmetine sunulacak. Yazma eserlere ‘katalog.ibb.gov.tr’ adresinden ücretsiz olarak ulaşılabilir. (0212 249 09 45)

Kaynak: Zehra Onat / Zaman

***

ATATÜRK KİTAPLIĞI-Taksim

İletişim Bilgileri:

Adres: Mete cad. No:45 Taksim/İstanbul

Telefon:0212 249 95 65-249 09 45

E-Mail:kutuphanemuzeler@ibb.gov.tr

Kütüphanenin açık olduğu gün ve saatler:

Kütüphanemiz Haftaiçi 08:30- 21:00 saatleri Cumartesi ve Pazar 09:30- 18:00 saatleri arasında açıktır.

Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak halka ve özel araştırmacılara hizmet veren Atatürk Kitaplığı, Cumhuriyet döneminin ilk kütüphanelerindendir.

İstanbul’da ilk belediye kütüphanesi 1924 yılında Şehremaneti Dairesi’nde oluşturuldu. Daha sonra Vali ve Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ başkanlığında Fuat Köprülü, Halil Edhem, Süheyl Ünver ve Osman Nuri Ergin’den kurulu bir komisyonun çalışmasıyla 1929 yılında Şişli Atatürk Evi’nde toplanmaya başlanan ve 1931’de Beyazıt Medresesi’ne taşınan koleksiyon 10 Temmuz 1939’da Belediye Müzesi ve Kütüphanesi olarak açıldı. Kütüphane satın alma ve bağışlar sonucunda büyüyünce 1945’te müze buradan ayrıldı. 1960’lı yıllara gelindiğinde kütüphane koleksiyonu da medreseye sığmaz hale geldi.

Cumhuriyetin 50.yılında Koç Holding A.Ş. tarafından 1973 Yılında yaptırılan bina Taksim Mete Caddesi’nde Atatürk Kitaplığı adıyla 03 Mart 1981 tarihinde halen faaliyetini sürdürdüğü binasına taşınarak ferah bir mekana kavuşmuştur.

Kuruculardan Osman ERGİN, Muallim CEVDET, Haşim İŞCAN ve Muhsin ERTUĞRUL başta olmak üzere yüze yakın kişinin şahsi kitap koleksiyonlarını bağışlamalarıyla 140 binlere varan kitap sayısı yeni satın almalar ve bağışlarla bugün 500 bine yaklaşmıştır.

Atatürk Kütüphanesi İlköğretimden üniversite öğrencisine, akademisyenlerden uluslararası araştırmacılara kadar çok geniş kitlelere hizmet veren, ülkemizin en fonksiyonel kütüphaneleri arasındadır.

Kütüphane’de 50.000’e yakın çeşitli yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal, ayrıca gazete, Atatürk , İstanbul, başvuru gibi özel koleksiyonları bulunmaktadır. Bu koleksiyonlar dijitalize edilerek dijital ortama aktarılmakta ve yırtılıp yıpranmaları nedeniyle bilgi ve belgelerin kaybolması böylece önlenmektedir. Yaklaşık 1.000.000 sayfa dijital ortama aktarılmış olup, çalışmalar sürdürülmektedir.

500 bin kitap kapasiteli deposu, cilt ve onarım atölyesi, arşivi, konferans ve sergi salonları, fotokopi ve mikrofilm servisleriyle sürekli bir gelişme içerisinde olan kitaplık çeşitli kültür etkinlikleriyle de ilgi çekmektedir.

Alfabetik, konu (Denwey) katalogları bulunan kütüphanede sözlük ve konu başlıklarıyla fiş katalogu çalışmaları, Anglo-Amerikan Kataloglama Kuralları (AAKK 2) uygulanmaktadır. Ayrıca, kitaplarla ilgili çok yönlü sorgulamaya imkan veren bir veri tabanı oluşturulmuştur.

Kütüphanemizde ödünç kitap verme, yerli ve yabancı araştırmacılara Eski ve yeni eserlerin dijital ortamda (CD) sunulması ve fotokopi hizmetleri verilmektedir.

Atatürk Kitaplığı’nda Bulunan Bölümler

1. Ana Kitap Deposu

2. Süreli Yayınlar Okuma Salonu

3. Halk Kütüphanesi Okuma Salonu

4. Nadir Eserler

5. Kitap Sağlama Bölümü

6. Kitap Hastanesi /Restorasyon

7. Cilthane

8. Konferans Salonu

9. Sergi Salonu

Atatürk Kütüphanesinde Bulunan Koleksiyonlar

1. Nadir Eserler

2. Süreli Yayınlar(Gazete ve Dergi)

3. Görsel Albümler

4. Eski Haritalar

5. Yeni Kitaplar

Üyelik şartları:

Nüfus Cüzdanı

Not;Üye olan okuyucularımız 15 gün süreyle kitap ödünç alabilirler.

Yorum


   03 Nisan 2018

Этот чай уникального пурпурного цвета, вот уже более шести тысяч лет выращивается в самых высоких горах на земле - Непале и Тибете и используется в разнообразных медицинских целях, а сейчас засчёт огромного набора полезных свойств заслуженно набирает популярность во всём мире.

Пурпурный чай - это мощнейший жиросжигатель, который к тому же препятствует возникновению новых отложений, превращая жир в энергию.

Официальный сайт: http://cpagetti2.com/QohV/


   03 Nisan 2018

PENILUX — популярное средство для крепкого стояка у мужчин от 18 до 80 лет.

Сайт: http://tfetowif.bestseller-super.ru


   04 Nisan 2018

Танкат - Мощный активатор потенции, созданный с учетом российских реалий

Официальный сайт: http://doctorslivedigest.com/nTNOa/


   04 Nisan 2018

Как часто Ваша партнёрша кричит в постели и рвёт Вам спину, изнемогая от оргазма?

Сайт: https://eroctive2.blogspot.ru/

Yayınlanacak yorumunuza bir başlık yazın: Yorumunuzu yazın: